Pia Boysen

billedkunst kunst portræt uv-billeder

Post mortem tekst

I mine malerier i serien ” Post mortem ” forholder jeg mig til Victoriatidens Post Mortem-fotos (fotografi af afdøde). Hermed afspejles også vores egen tids forhold til døden. Det der dengang var acceptabelt, er i dag morbidt og bizart.

Jeg har i min billedserie forsøgt at forstærke det smukke, rørende og frastødende ved de originale fotos. For at fastholde slægtskabet til Victoriatidens fototradition har jeg malet monokromt med en antydning af kulørt efterbemaling (som var på mode den gang på sort-hvide fotos) Samtidig har jeg distanceret mig fra dødens nærvær ved at skære lidt fra og lægge lidt til, så maleriet fremstår med sin egen maleriske styrke frem for at reproducere det fotografiske udtryk. I serien indgår ”pausebilleder” uden personer. De skaber et mentalt mellemrum for beskueren – eller måske er det de rum, der bliver tilbage, når børnene er helt væk?

Jeg arbejder som kunstner fortrinsvis med maleriet som udtryksmiddel. Maler figurativt gerne hurtigt og tilstræber med så få strøg som muligt at kommunikere motivet videre. Figurerne portrætters som hovedregel således, at de vender frontalt mod beskueren. Oftest er mine malerier meget farvestærke, men i denne serier har jeg forsøgt at trække al farve/ liv ud af værkerne.

Se evt. video om post mortem værkerne under Video Gallery