Pia Boysen

billedkunst kunst portræt uv-billeder

Portrætter tekst

“I Pia Boysen udstilling PORTRÆTTER præsenteres vi for en række malerier der portrætterer antikke møbler og vævede tæpper.

Valget af disse undseelige, men velkendte motiver, er centrale i kunstnerens arbejde. For i det velkendte gemmer der sig ofte oversete historier, der ligger udover funktion og praktik. Kunstneren føler sig som værende i et trygt forhold til de gamle ting. Ved at være dem nær, opstår der en særlig forbundenhed, som en art familiær sammenhæng mellem os i dag og fortiden.

Malerierne fungere som portrætter. Gennem kunstnerens blik, teknik og reference til portrætmaleriet, finder en besjæling af møblet sted. Et greb der sætter gang i en tankerække om tingenes identitet, menneskelige træk, og møblets personlighed. For hvad er en kommode for et væsen? Og kan opfattelsen af kommoden som et væsen kommunikeres videre? Kunstnerens motiv ligger netop i disse spørgsmål. Og i dette motiv arbejdes der i portrættering med at kalde møblernes “ansigtstræk” og personlighed frem i billederne; som eksempelvis den store alfaderlige patriark, den lille frække kommode eller den der er lidt stram i betrækket.

De ofte mere end hundrede år gamle møbler peger, som motiv, på en tid hvor håndværket og unikamøblet var i højsæde. Hvor hænder berørte, pudsede, sleb og formede.

I portrætteringen af møblerne, ligger en fremhævelse af møblerne som noget særegent – en form for romantisering af møblet eller det smukt vævede tæppe. Dette romantiske blik på fortidens håndværk, kaster en skygge af sig, der lægger sig over vores samtid. En tid der bærer præg af travlhed, flygtighed og fravær. Hvor det præfabrikerede har udkonkurreret håndværket. En tid hvor vi køber vores kønsløse møbler i IKEA. Bliver skilt ved et tryk på en knap og spiser To-Go i stedet for at spise sammen.”